Кулінарія

Курник, знаменитий пиріг. Вартий того, щоб з ним повозитися!

Якщо коротко – це пиріг з трьома поверхами начинки з двох видів тіста. По опису зрозуміло, що це досить клопітно і довго.

Але особливо складного тут нічого немає. Та й час приготування можна істотно оптимізувати – я вам зараз все докладно розповім.

Начинок в курнике традиційно повинно бути три – грибна, власне, куряча і якась вуглеводна.

Начинка 1, грибна

І відразу – фішка. Ви можете використовувати хоч свіжі, хоч сушені гриби. Але, якщо у вас знайдеться ще й кілька штук солоних – це підніме клас вашого пирога на нову висоту!

Лука повинно бути відносно багато. Ріжемо його як можна дрібніше.

І відправляємо карамелизоваться до прозорості. Переважно на топленому маслі.

Поки притушивается цибулю, як можна дрібніше ріжемо печериці.

Коли цибуля початку золотитися, .

. додаємо до нього шампіньйони, перемішуємо і продовжуємо тушкувати.

Тим часом дрібно ріжемо солоні гриби – у мене рижики.

Додаємо їх до печерицям і тушкуємо до тих пір, поки не випарується зайва рідина. Але не захоплюємося! Начинка повинна залишитися соковитою!

Не забудьте спробувати, чи достатньо солі дали солоні гриби, якщо немає – досоліть.

Начинка 2, вуглеводна

Може бути і на основі картоплі, наприклад. У мене – рис з відварним яйцем і великою кількістю зеленої цибулі. Теж не забудьте посолити за смаком!

Начинка 3, куряча

Можна використовувати будь-які частини курки. Деякі воліють використовувати відварну. Я не бачу сенсу готувати її двічі, тому кладу в начинку з сиру.

У мене це філе стегна, і я максимально зрізаю з нього весь жир. А саму курку ріжу як можна дрібніше, майже як фарш. Можна використовувати і прямо фарш, але на мій смак консистенція такої начинки буде вже не та.

Зрозуміло, ніяких помідорів в традиційному курнике немає!

Але щось чужорідне додати до курки потрібно, щоб її шматочки чимось перемежовувалися, а не спеклися в одну велику котлету. Цибуля мені здається понуро, так його і вже повно в грибах. дрібно нарізана картопля, в принципі, непогано, але у мене вже є рисова начинка, не хочеться порушувати баланс в сторону вуглеводів. а ось помідори – просто відмінно!

Мені заборонить внести в пиріг нотку космополітизму?

Ну, а де помідори і космополітизм, там і жменька італійських трав. Свіжостертий чорний перець горошком – в помірних кількостях обов’язково тут потрібен.

І знову нагадаю про сіль – недосолена начинка в пирозі – найприкріше, що зводить нанівець всі зусилля.

Основне тісто для курника

Воно може бути і дріжджовим, і пісочним. Я віддаю перевагу дріжджове похлебкинское. Ось його рецепт:

Воно ніжне, тому сформувати з нього коло-дно пирога простіше руками, без качалки.

Млинці

Це важлива особливість курника – шари начинки в ньому відокремлюються тонкими млинцями. Ви можете спекти їх по будь-якому з безлічі рецептів тонких млинчиків. Я використовую ось цей рецепт:

Форма

Класично курник формують прямо на деку, укладаючи начинку гіркою і накриваючи його верхнім шаром тесту, як куполом.

Але не забороняється використовувати і форму, і я віддаю перевагу, тому що це величезний важкий пиріг, мені буде спокійніше за його цілісність при діставанні, якщо він буде у формі.

Збірка пирога

Викладаємо нижній шар основного тесту таким чином, щоб вийшли бортики, і поверх нього кладемо блін. Якщо, як у мене, діаметра млинця недостатньо, щоб перекрити все дно, кладемо внапуск кілька.

Розподіляємо по млинцю першу начинку.

Перекриваємо її млинцями і поверх них розподіляємо другу начинку, яку теж перекриваємо млинцями.

Розподіляємо третю начинку і зверху її теж накриваємо млинцями.

Закриваємо пиріг верхнім шаром основного тесту, защипуємо краю, обрізаючи надлишки.

Змішуємо жовток з скорлупкой молока.

Від душі змащуємо поверхню.

Традиційно на поверхні курника завжди викладається декор з тих самих надлишків тесту. Мій декор, як відомо, не самий декоративний в світі. ви можете зробити набагато більше художньої!

Викладаємо декор по поверхні пирога і знову змащуємо жовтком.

Обов’язково робимо дірочку в центрі!

Відправляємо пиріг в розігріту до 180 духовку. Досить надовго. Моїй духовці знадобилася година.

Сильно перетримувати теж не варто – ми хочемо, щоб начинки залишилися соковитими, не пересохли, а верх був ось такий золотий.

Обов’язково накриваємо пиріг чистим рушником і залишаємо в спокої на деякий час.

Коли він охолоне до такої міри, що з ним можна буде маніпулювати, не обпалюючись, витягаємо з форми і переміщаємо на блюдо.

Обережно! Це величезний важкий пиріг, будьте уважні, щоб він не розвалився під своєю вагою!

Для оптимізації процесу приготування курника можна рознести на два, а навіть і на три дні.

  • Начинки можна зробити заздалегідь, вони добре зберігаються в холодильнику.
  • Млинці можна приготувати напередодні.
  • Основне тісто теж можна поставити напередодні.
  • А на останній день залишити тільки зборку і випічку.

Я так і роблю, це дуже спрощує!

Найкраще смак курника розкривається не з пилу – з жару, не прямо з духовки, а коли він охолоне до ледь теплого стану. А декому здається, що він найкраще навіть і зовсім остиглий – мені, наприклад.

Не буду даремно колихати повітря, намагаючись описати словами, як це смачно! Скажу тільки, що акцент, привнесений помідорами та італійськими травами, безумовно пішов курнику на користь.

Ну, а те, що шматок такого пирога дорівнює повноцінного обіду з основним блюдом, гарніром і салатом, ви й самі здогадалися. Загалом, якщо вам потрібні оплески і слава приголомшливою господині, яка буде передаватися з вуст в уста – тримайте, це той самий рецепт )))