Город

Способи заготівлі полуниць на зиму без варіння із збереженням смаку та аромату! Натуральна полуниця взимку!

Настала полунична пора і саме час насолодитися смачною, ароматною, свіжою полуницею. Але, на жаль, сезон цієї ягоди дуже короткий і нам треба встигнути заготовити полуницю на зиму. Як варити з неї варення, знає багато хто, а я хочу поділитися з вами іншими способами, при яких полуниця не піддається варінні і в ній максимально зберігаються всі корисні властивості.

Для початку, полуницю треба розсортувати. В окрему тару я відклала найбільшу цілу, щільну, можна сказати, зразкову, з якої ми з вами приготуємо якийсь делікатес. В іншій ємності у мене точно така ж, але дрібніші – її ми використовуємо в цілому вигляді, і у третій – безформні екземпляри, які не шкода буде подрібнити.

Обов’язково подивіться й інші мої рецепти з полуницею

1. Заморожене полуничне пюре

Полуницю необхідно помити, просушити на лляному рушник і тільки потім видалити хвостики. У мене в каструлі та сама некондиційна полуниця. Подрібнюємо її в пюре будь-яким зручним для вас способом – за допомогою звичайного або заглибного блендера, на м’ясорубці або в кухонному комбайні.

Частина натурального полуничного пюре розливаємо в маленькі контейнери або зіп-пакети і заморожуємо.

При бажанні його можна змішати з цукром по своєму смаку. Таку заготовку можна використовувати для приготування коктейлів, смузі, ягідного суфле, морозива, різних компотів, лимонадів та інших напоїв.

2. Полуниця, протерта з цукром або сире полуничне варення

До залишився пюре додаємо цукор з розрахунку на 1 кг підготовленої полуниці, 1-1,5 кг цукру в залежності від цукристості ягід. Це буде варення без варіння або як його ще називають, сире полуничне варення.

Перемішуємо масу до повного розчинення цукру, на це може знадобитися деякий час. Розливаємо суміш в чисті сухі банки, закриваємо будь кришками, як правило, я використовую капронові для гарячої консервації, і зберігаємо заготовку в холодильнику або морозилці, але тоді не беріть скляну тару.

В результаті виходить дуже смачний, густий, насичений, ароматний полуничний сироп, який як не можна краще підходить для просочення коржів, подачі сиру, запіканок, пудингів, суфле, каш, млинчиків, оладок, мороженого, в якості начинки до різних десертів і як один з інгредієнтів для приготування фруктових соусів, компотів, киселів, морсів, коктейлів або просто з чаєм.

3. Полуниця заморожена цілком

У вимитої і просушеної на кухонному рушнику полуниці, відрізаємо хвостики і укладаємо на підноси або обробні дошки, застелені поліетиленовим пакетом. Викладаємо ягоди на відстані один від одного, щоб в морозильній камері вони не смерзлись між собою.

Підготовлену таким чином полуницю, відправляємо в морозилку.

Як тільки ягоди повністю замерзнуть, швиденько зсипаємо в пакети, краще використовувати зіп-пакети або контейнери і негайно відправляємо назад в морозильник.

При такому способі заготівлі, ягоди полуниці залишаються абсолютно цілими, чудово тримають форму і підходять не тільки для прикраси різних тортів і тістечок, але і для приготування різноманітних солодких блюд, десертів, напоїв, смузі, як фруктової начинки для випічки і т. д.

4. Полуничні чіпси

Ще один дивний і незвичайний спосіб заготівлі цієї ароматної ягоди – сушка. Такі полуничні чіпси ідеально підходять для оформлення і подавання тортів, тістечок, кексів, пасок і різних десертів.

Намагайтеся для цих цілей вибирати велику полуницю, з нею легше працювати, так і кінцевий результат порадує вас своїм зовнішнім виглядом, смаком і ароматом.

Стиглі, але міцні ягоди моєму, не відриваючи хвостики – так вона менше вбирає воду, обсушуємо на лляному рушник, даємо полуниці повністю висохнути, і тільки потім зрізаємо плодоніжки.

Підготовлену полуницю нарізаємо гострим ножем на пластинки товщиною 3-5 мм. Ще як варіант, для нарізки можна використовувати яйцерезку – вона теж прекрасно справляється з цим завданням і всі платівки виходять однакової товщини, однак, я все ж віддаю перевагу гострий ніж.

Моя порада – не ріжте всю полуницю відразу, вона може пустити сік, ягоди краще частинами нарізати, розкладати, потім нарізати.

Сушити полуницю можна в духовці, аерогрилі, в аэрофритюрнице при температурі не вище 60-70°C або в сушарці і дегидраторе при більш низькій щадною температурі. Використовуйте для цих цілей пластикові сітки, сітки з дрібними вічками або силіконізоване папір і килимки для випічки.

Викладаємо полуничні пластинки близько один до одного і відправляємо на сушку. Я сушу полуницю при оптимальній температурі 50-55°C, виставляю час 12 годин, але в процесі, в залежності від кількості ягід і їх соковитості коригую час.

Під час сушіння пластинки прилипнуть до сітки, але якщо вони добре висохли, то варто їх злегка зачепити і вони чудово знімаються.

В результаті, виходять смачні, тоненькі, хрусткі, ароматні, кисло-солодкі полуничні чіпси. З 3,5 кг полуниці у мене вийшло 250 г сухого продукту.

Вибираємо самі акуратні, красиві чіпси правильної форми, складаємо їх в скляну тару з герметичною кришкою і зберігати в сухому місці при кімнатній температурі, щоб вони не відсиріли.

5. Натуральна ароматна полунична пудра

Але і це ще не все! Залишилися безформні полуничні чіпси подрібнюємо в кавомолці, блендері або кухонному комбайні і перетворюємо їх в незрівнянно ароматну пудру.

Як правило, я її проціджую, щоб розділити на різні фракції і зсипаю в окремі скляні баночки з щільними кришками (це важливо! ) Таку пудру і дрібні полуничні шматочки можна використовувати де завгодно, починаючи від салатів і закінчуючи десертами.

Змішавши пудру з вершковим маслом, ви отримаєте ароматне полуничне масло, а з цукровою пудрою – красиву і незвичайну посипання для випічки і десертів.

Її можна додавати в каші, йогурти, сир, молочні та фруктові коктейлі, використовувати в якості добавки для виготовлення кремів, суфле, желе, морозива, для посипання або прошарку тортів, тістечок, різної іншої випічки – особливо новорічної або великодньої, крім того, полуничну пудру з сіллю можна використовувати в якості приправи для м’яса, птиці, червоної риби, для приготування салатних заправок і соусів.

6. Сира пастила з полуниці або полунична пастила без варіння

Але є ще одне казкове частування і варіант, як переробити врожай полуниці, зберігши всю користь, смак і аромат свіжих ягід – це приготувати чудову, смачну сиру полуничну пастилу.

Після сортування я відібрала ось таку стиглу соковиту, але при цьому некондиційну, можна сказати, безформну полуницю, яку заздалегідь помила і дала стекти воді, обсушувати її не обов’язково. Зрізаємо з неї хвостики і подрібнюємо будь-яким зручним способом в пюре.

Полуничну пастилу можна готувати як в натуральному вигляді без добавок, так і з додаванням печених яблук, бананів, йогурту, м’яти, цедри лимона, цукру, соку агави або меду.

Сьогодні я буду готувати пастилу з медом, оскільки у мене не дуже солодка полуниця. На кожен кілограм ягідного пюре беремо 100-150 г підсолоджувача або по своєму смаку. Все добре перемішуємо і маса готова.

Сушити пастилу, як і полуничні чіпси можна хоч на яскравому сонці, але, на жаль, погода радує не всіх, тому я скористаюся перевіреним способом.

Піддони від дегідратору для виготовлення пастили змащуємо тонким шаром рослинного масла без запаху і розливаємо однакову кількість ягідної маси – у мене вийшло по 400 г на кожен піддон.

Масу рівномірно розподіляємо і відправляємо листи з майбутньою пастилою на сушку.

Визначаємо температуру 45-55°C, а в духовці не вище 70°C, і сушимо до повної готовності.

Залежно від соковитості фруктової маси і товщини шару, час сушіння може змінюватися в більшу або меншу сторону.

Готовність пастили перевіряємо виключно тактильним способом – вона повинна бути абсолютно сухою на дотик, пружною, як тонка гума і не прилипати до долоні.

Акуратно підчепивши з краю, знімаємо листи пастили з піддонів і при бажанні, скручуємо в трубочки або нарізаємо на шматочки.

Зберігати пастилу можна як у холодильнику, так і при кімнатній температурі. Як правило, я складаю ці ласощі в банку або контейнер з герметичною кришкою і зберігаю в коморі.

Пастила – це чудовий десерт з чудовим насиченим смаком і ароматом, здоровий і поживний перекус, чудова заміна шоколадним цукеркам не тільки для дітей, але і для дорослих. Загалом, суцільна користь!

Друзі, я дуже сподіваюся, що вам знадобляться способи заготівлі полуниці, які я сьогодні показала і незважаючи на те, що сезон цієї ароматної ягоди триває всього кілька тижнів, ці полуничні ласощі будуть нагадувати вам про взимку теплом ягідному літо! Бажаю всім відмінних заготовок!